Повернутись
Двісті учасників першого оборонного хакатону IDI Camp запропонували свої розробки для українського війська

Дата публікації: 27.09.2022

200 учасників, 50 команд і  10 найкращих проєктів – такі підсумки першого оборонного хакатону IDI Camp, який відбувся у Києві 23-25 вересня за підтримки Державного концерну «Укроборонпром».

Упродовж трьох днів фахівці з ІТ, інженери та конструктори спільно з військовими працювали над  інноваційними рішеннями, які допоможуть здобути Збройним силам України технологічну перевагу над ворогом. Йдеться про системи відволікання та психологічного впливу, електромагнітну зброю, обстеження та пошук мін і вибухонебезпечних предметів, БПЛА, протидію ворожим засобам РЕБ, мобільні радіолокаційні станції тощо.

Експертну та менторську підтримку під час форуму для розробників (хакатону) командам надавали представники Укроборонпрому, Генерального штабу ЗСУ, Центрального науково-дослідного інституту озброєння та військової техніки ЗСУ, а також військові, які спеціально приїхали з передової.

Київська школа економіки навчила учасників презентувати стартапи потенційним інвесторам.

Усі запропоновані командам завдання – актуальні для нашої країни та ЗСУ вже зараз. Наприклад, 270 тисяч квадратних кілометрів, звільнені від ворога, потребують ефективного та швидкого розмінування. Аби не розміновувати їх десятками років потрібні сучасні технологічні рішення. Крім цього, є нагальні питання з автоматизації низки процесів, подальшої роботизації озброєння, а також зі створення новітніх програмних продуктів. Усе це здатне як підсилити окремі ланки, так і комплексно підвищити боєздатність Збройних сил України.

Фінальну оцінку проєктам виставляло компетентне журі за чотирма критеріями: актуальність, інноваційність, живучість рішення та якість презентації стартапу.

«Цей захід особливий, тому що відбувається під час війни. Тому ми сьогодні маємо розробляти те, що вже завтра може бути прийнято на озброєння ЗСУ і допомагати українським військовим визволяти наші міста,наголосив генеральний директор Укроборонпрому Юрій Гусєв. – Ви інвестуєте зараз свої знання, таланти, працю та час у майбутню перемогу над ворогом – і ми разом з армійцями маємо посприяти тому, щоб якомога скоріше втілити у життя найкращі інновації».

«Україна неодмінно переможе, тому що у нас є такі талановиті та самовіддані люди. Сподіваюся, що деякі ідеї вже незабаром будуть реалізовані, що буде вагомою допомогою для ЗСУ», – зазначив заступник начальника Генерального штабу Збройних сил України Володимир Коваль.

Загальний призовий фонд становив $25000. Гранти отримали 10 проєктів. За перше місце – $4000, за друге – $1000.

«Ми хочемо створити сприятливе середовище для реалізації та розвитку оборонних стартапів для того, щоб якомога більше ІТ-фахівців до цього долучалися, щоб створювалося багато інноваційних проєктів, корисних для України та смертельно небезпечних для ворога», – наголосив Анатолій Маслов, співзасновник Innovation Defence Initiative (IDI), засновник та СЕО ElifTech.

Хакатон IDI Camp ініціювали співзасновники Innovation Defence Initiative Євген Горошко, Дмитро Ковальчук та Анатолій Маслов за підтримки Укроборонпрому, Київської школи економіки, Українського фонду стартапів і низки інших компаній та фундацій.